Δευτέρα, Μαρτίου 09, 2009

Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου γίνεται το σχολείο του μέλλοντος

Η πρωτοπορία τους 8ου Δημοτικού Σχολείου Χίου που εξοπλίστηκε πλήρως με διαδραστικούς πίνακες SMART Board, έχει ιδιαίτερη σημασία. Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την προσπάθεια των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας, και να την ενισχύουμε όπως μπορούμε.
Το παρακάτω άρθρο μας δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αλήθεια":

Το Φλεβάρη που πέρασε, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου έγινε το πρώτο δημόσιο δημοτικό σχολείο της χώρας που διαθέτει υπερσύγχρονους διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις εκπαιδευτικές αίθουσες. Το 8ο, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια στεγάζόταν σε προσωρινές κατασκευές στο προαύλιο του σχολείου, προβάλλεται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα σαν το πλέον μοντέρνο και πρωτοπόρο σχολείο.

Οι διαδραστικοί πίνακες δεν είναι το μοναδικό εργαλείο που παντρεύει την τεχνολογία και την εκπαίδευση στο συγκεκριμένο σχολείο. Όπως μας εξηγεί ο διευθυντής του σχολείου κος Λευτέρης Μερεσετζής, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στις τάξεις του 8ου χρησιμοποιούν εδώ και αρκετό καιρό στο μάθημά τους τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τον προβολέα (προτζέκτορα) που βρίσκονται εγκατεστημένοι σε κάθε τάξη. Η υποδομή, λοιπόν, αυτή που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του πίνακα έχει δημιουργηθεί σταδιακά μέσα στα χρόνια που πέρασαν.
Εκτός, όμως, από τον υλικό εξοπλισμό, οι δάσκαλοι του 8ου έχουν στη διάθεσή τους κάτι ακόμα σημαντικότερο: εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή. Χάρη στη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών, και με την καθοδήγηση του κου Μερεσετζή, έχουν συλλέξει εκπαιδευτικό υλικό (ασκήσεις, εικόνες, πολυμέσα, κ.α.) κατάλληλο για χρήση στην τάξη μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Το υλικό αυτό το διαχειρίζεται ο ίδιος ο διευθυντής του σχολείου και φροντίζει να είναι διαθέσιμο μέσω του υπολογιστή της κάθε τάξης. Το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό έχει πολύ μεγάλη αξία, όχι τόσο οικονομική όσο εκπαιδευτική. Στην ουσία, αυτό είναι το στοιχείο που εμπλουτίζει το μάθημα και βελτιώνει την εκπαιδευτική διαδικασία.
Φέτος, με κονδύλια που προέρχονται αποκλειστικά από τη σχολική επιτροπή, αποκτήθηκαν έξι διαδραστικοί πίνακες SMART Board, ένας για κάθε τάξη του 6-θέσιου αυτού σχολείου. Οι SMART Board είναι οι πλέον προηγμένοι και διαδεδομένοι διαδραστικοί πίνακες αφής στον κόσμο, και χρησιμοποιούνται στα περισσότερα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία των προηγμένων χωρών, όπως ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία, οι σκανδιναβικές χώρες, οι ΗΠΑ, κ.α. Χαρακτηρίζονται από την απλότητα στη χρήση, ευκολία προσαρμογής ακόμα και από τους πλέον τεχνοφοβικούς εκπαιδευτικούς αλλά και από το βραβευμένο εκπαιδευτικό λογισμικό που τους συνοδεύει.
Η πρωτοπορία του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χίου έχει ιδιαίτερη αξία για το νησί μας, καθώς αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η σημασία που δίνουν οι Χιώτες στην ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν στα παιδιά τους. Παράλληλα, ο κος Μερεσετζής και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του σχολείου δείχνουν το δρόμο τόσο στα υπόλοιπα σχολεία του νομού, όσο και της υπόλοιπης χώρας. Η απόφασή τους να τολμήσουν την αντικατάσταση του, εδώ και αιώνες σημαντικότερου εποπτικού εργαλείου μίας σχολικής τάξης, του σχολικού πίνακα, από έναν ψηφιακό πίνακα αφής απαιτεί θάρρος και δείχνει αγάπη για την εκπαίδευση και διάθεση για διαρκή βελτίωση του τρόπου με τον οποίο δουλεύουν.
Είναι βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον θα δούμε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τους διαδραστικούς πίνακες να μετατρέπονται στο δεξί χέρι κάθε εκπαιδευτικού. Σύντομα, δεν θα νοείται σχολική τάξη χωρίς ένα διαδραστικό πίνακα αφής. Η Χίος θα είναι σημείο αναφοράς, καθώς από τα δικά της σχολεία θα έχει ξεκινήσει αυτή η ειρηνική επανάσταση για την εκπαίδευση της χώρας. Οι εκπαιδευτικοί του 8ου Δημοτικού και των υπόλοιπων σχολείων που θα ακολουθήσουν, δοκιμάζουν ένα νέο τρόπο εκπαίδευσης γεμάτο ελπίδες για ουσιαστική βελτίωση της διδασκαλίας. Τους ευχόμαστε να γευτούν τους καρπούς της προσπάθειάς τους, μέσα από τη θετική ανταπόκριση των μαθητών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: