Δευτέρα, Απριλίου 27, 2009

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ, «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη»

0 σχόλια. Σχολιάστε
5ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ
«Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη»

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο αναφορικά με τις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί και πάλι στη Σύρο, στις 8, 9 και 10 Μαΐου. Το συνέδριο της Σύρου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στο χώρο της εκπαίδευσης και της σχέσης τους με τις νέες τεχνολογίες, στη χώρα μας. Το διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και άλλους φορείς (e-δίκτυο-ΤΠΕ και Ένωση "Μιχάλης Δερτούζος") και προσελκύει ακαδημαϊκούς, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τεχνολογιών για την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των διοργανωτών, "το συνέδριο απευθύνεται στους Εκπαιδευτικούς όλων των γνωστικών αντικειμένων της Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματική Εκπαίδευσης, της Ειδικής Αγωγής, στους Επιμορφωτές των ΤΠΕ, καθώς και στους Σχολικούς Συμβούλους, και γενικότερα στα Στελέχη Εκπαίδευσης (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Αγωγή Υγείας, Πολιτιστικά). Επιπρόσθετα αναζητεί τη συμβολή των ΤΠΕ στα ειδικευμένα σχολεία όπως αυτά των Παλιννοστούντων, τα Πολυπολιτισμικά Σχολεία, τα Μουσικά Σχολεία, τα Ολοήμερα Δημοτικά κ.ά.."

Τα θέματα με τα οποία θα απασχοληθεί το 5ο συνέδριο είναι τα παρακάτω:

  • Εκπαιδευτικό Λογισμικό και υπηρεσίες στήριξης του εκπαιδευτικού και διοικητικού έργου
  • Παρουσίαση εκπαιδευτικού λογισμικού στα εργαστήρια, με δραστηριότητες και φύλλα εργασίας που συνοδεύουν το εκπαιδευτικό λογισμικό
  • Παρουσιάσεις διδασκαλιών με τη χρήση των ΤΠΕ που πραγματοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς σε σχολικά εργαστήρια.
  • Αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία μαθημάτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη χρήση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη.
  • Υπηρεσίες υποστήριξης σχολείων και εκπαιδευτικών:
    • Εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση - Τηλεεκπαίδευση
    • Τεχνική Υποστήριξη
    • Υποστήριξη παιδαγωγικού έργου
    • Υπηρεσίες Κοινωνικής Δικτύωσης (Web 2.0)
    • Ιστολόγια (Blogs)
    • Wikis
    • Κοινότητες Μάθησης
  • Θεωρητική στήριξη και μεθοδολογία για την ένταξη των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη.
  • Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Λογισμικού και ελληνική εμπειρία.
  • Φορητός Ηλεκτρονικός Υπολογιστής ανά Μαθητή

Η σχετική ανακοίνωση στο e-δίκτυο-ΤΠΕ και στην Ένωση "Μ.Δ."

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2009

Το 1ο Δημοτικό Δράμας με διαδραστικούς πίνακες SMART Board

0 σχόλια. Σχολιάστε

Διαδραστικοί πίνακες SMART Board από την Ευφυή Εκπαίδευση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας
"Η υιοθέτηση των διαδραστικών πινάκων ήταν αυτονόητη" για τον διευθυντή του σχολείου, κο Στράτο Κυριαζίδη.





Ε.Ε.:
Πως μάθατε για τους διαδραστικούς πίνακες;


Σ.Κ.:
Ενημερώθηκα για τη χρηστικότητά τους μέσω των ηλεκτρονικών λιστών ενημέρωσης για το πρόγραμμα OLPC (μαθητικός υπολογιστής των 100$) στο οποίο συμμετέχω. Στη συνέχεια, μια έρευνα στο διαδίκτυο προσέφερε τις επιθυμητές πληροφορίες.


Ε.Ε.:
Πως πήρατε την απόφαση να τους αποκτήσετε;


Σ.Κ.:
Λόγω της μακρόχρονης ενασχόλησής μου με τους υπολογιστές και την τεχνολογία γενικότερα, καθώς και την εφαρμογή τους στην εκπαίδευση, ήταν αυτονόητη η υιοθέτησή τους –πειραματικά σε πρώτη φάση.




Διαδραστικοί πίνακες SMART Board από την Ευφυή Εκπαίδευση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας
Αν και το κόστος του συστήματος πίνακας-προβολέας-υπολογιστής μπορεί να είναι σχετικά υψηλό για τον πλήρη εξοπλισμό ενός 12-θέσιου σχολείου, ο κος Κυριαζίδης κάλυψε τη χρηματοδότηση για τους διαδραστικούς πίνακες SMART Board "από τα κονδύλια της Σχολικής Επιτροπής για λειτουργικές δαπάνες".





Ε.Ε.:
Πως χρηματοδοτήθηκε η αγορά των διαδραστικών πινάκων;


Σ.Κ.:
Από τα κονδύλια της Σχολικής Επιτροπής για λειτουργικές δαπάνες.


Ε.Ε.:
Πιστεύετε ότι μπορεί κάθε δημόσιο δημοτικό σχολείο να αποκτήσει διαδραστικούς πίνακες, χωρίς βοήθεια από εξωτερικούς παράγοντες;


Σ.Κ.:
Η αλήθεια είναι πως το κόστος είναι ακόμη αρκετά υψηλό για γενικευμένη χρήση. Υπολογίζοντας πως ένας διαδραστικός πίνακας, ένας βιντεοπροβολέας και ένας επιτραπέζιος υπολογιστής μπορεί να κοστίσουν (ανάλογα με το μέγεθος και τις δυνατότητές τους) και τα τρία μαζί περίπου από 2.200 ως 3.000 €, ένα 12/θέσιο σχολείο χρειάζεται το σύνολο των ετήσιων εσόδων του από επιχορηγήσεις για να καλύψει το κόστος της καθολικής εφαρμογής της χρήσης τους.


Ε.Ε.:
Έχετε τοποθετήσει τους πίνακες σε αίθουσες διδασκαλίας ή σε κοινόχρηστο χώρο;


Σ.Κ.:
Ο ένας τοποθετήθηκε στο Τμήμα Ένταξης και ο δεύτερος σε τάξη. Δυστυχώς δεν υπάρχει κοινόχρηστος χώρος.




Διαδραστικοί πίνακες SMART Board από την Ευφυή Εκπαίδευση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας
Ο κος Κυριαζίδης θεωρεί ότι είναι απλό να αξιοποιηθεί ο διαδραστικός πίνακας από τους εκπαιδευτικούς. "Αν γνωρίζει πως να χρησιμοποιεί υπολογιστή, μπορεί να χρησιμοποιήσει και τον διαδραστικό πίνακα."





Ε.Ε.:
Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από τη χρήση τους;


Σ.Κ.:
Άριστες. Οι υπολογιστές του σχολείου διαθέτουν όλο το λογισμικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και η χρήση του διευκολύνθηκε κατά πολύ.


Ε.Ε.:
Ποιο από τα χαρακτηριστικά του πίνακα θεωρείτε ως το πλέον αξιοσημείωτο;


Σ.Κ.:
Τη δυνατότητα άμεσης χρήσης ακόμη και δίχως το συνοδευτικό λογισμικό (Notebook)


Ε.Ε.:
Ο εκπαιδευτικός που έχει στη διάθεσή του ένα διαδραστικό πίνακα SMART Board χρειάζεται εκπαίδευση για να τον αξιοποιήσει σωστά;


Σ.Κ.:
Αν γνωρίζει να χρησιμοποιεί υπολογιστή, μπορεί να χρησιμοποιήσει και τον διαδραστικό πίνακα. Αυτό που θα πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό είναι πως, ως συσκευή, ο διαδραστικός πίνακας, είναι κάτι σαν ένα εξελιγμένο ποντίκι για τον υπολογιστή.




Διαδραστικοί πίνακες SMART Board από την Ευφυή Εκπαίδευση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας
Οι πρώτες εντυπώσεις είναι άριστες. "Η ενσωμάτωσή [των διαδραστικών πινάκων] είναι μονόδρομος."





Ε.Ε.:
Προβλέπετε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν προβλήματα στη χρήση των διαδραστικών πινάκων ή περιμένετε ότι η διαδικασία ενσωμάτωσής τους στη σχολική ζωή θα κυλήσει ομαλά;


Σ.Κ.:
Η ενσωμάτωσή τους (εφόσον δεν εμφανιστεί κάποια άλλη προσφορότερη και φθηνότερη τεχνολογία) είναι μονόδρομος. Η διαδικασία χρήσης τους είναι απλούστατη και το κέρδος πολλαπλό.


Ε.Ε.:
Τα παιδιά πως αντιμετώπισαν αυτό το νέο εργαλείο; Ποιες ήταν οι αντιδράσεις τους;


Σ.Κ.:
Κάποιοι από τους μαθητές ήταν ήδη εξοικειωμένοι με αυτούς (από φροντιστήρια ξένων γλωσσών) αλλά και οι υπόλοιποι προσαρμόστηκαν αμέσως. Η τεχνολογία είναι καινούρια και ο παράγοντας έκπληξης και θαυμασμού λειτουργεί θετικότατα.


Ε.Ε.:
Χρησιμοποιείτε εσείς ή και οι υπόλοιποι συνάδελφοί σας εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή; Το κατασκευάζετε μόνοι σας; Το προμηθεύεστε από κάπου;


Σ.Κ.:
Όπως προανέφερα, χρησιμοποιείται το υλικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Πέραν αυτού, εκπαιδευτικό λογισμικό που έχει αγοραστεί ή έχει συλλεχθεί από περιοδικά. Θα ήταν χρήσιμη, νομίζω, η ύπαρξη συνοδευτικού (ελληνικού ή εξελληνισμένου) πακέτου με εκπαιδευτικό υλικό μαζί με το πρόγραμμα Notebook.

Δευτέρα, Απριλίου 06, 2009

Διδάσκοντας με τον διαδραστικό πίνακα SMART Board στο 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας

0 σχόλια. Σχολιάστε


Ζητήσαμε από τον κο Γιάννη Κασκαμανίδη από το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, να μας περιγράψει τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις του ίδιου, των συναδέλφων του και των παιδιών από τις πρώτες εβδομάδες επαφής με τους διαδραστικούς πίνακες SMART Board (το σχολείο απέκτησε τον πρώτο διαδραστικό του πίνακα τον Φεβρουάριο). Ο κος Κασκαμανίδης είναι δάσκαλος στην Ε΄τάξη, κι έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές σχετικές με τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Το σχολείο στο οποίο υπηρετεί, έχει γύρω στους 150 μαθητές σε 7 αίθουσες διδασκαλίας που, προς το παρόν, βρίσκονται σε ένα παλιό κτίριο της νομαρχίας. Όπως και τα περισσότερα σχολεία, είναι εξοπλισμένο με εργαστήριο υπολογιστών, ενώ διαθέτει και σχετικά γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο.




Διαδραστικός πίνακας SMART Board από την Ευφυή Εκπαίδευση στο 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας
"Οι μαθητές μου δείχνουν ενθουσιασμό, που μετατρέπεται σε διαρκή θετική στάση απέναντι στο μάθημα. Θέλουν να τον χρησιμοποιούν, οπότε σε κάθε ερώτημα αυτοί που θέλουν να “σηκωθούν στον πίνακα” είναι περισσότεροι απ' ότι στον συμβατικό πίνακα" μας είπε ο κος Κασκαμανίδης σχετικά με τη χρήση του διαδραστικού πίνακα SMART Board στην τάξη του.





Ε.Ε.: Πόσο δύσκολο ήταν το έργο του εξοπλισμού του σχολείου; Υπήρξαν εμπόδια; Χρειάστηκε χρόνος;


Γ.Κ.: Ο βασικός εξοπλισμός με τους επτά σταθμούς εργασίας δόθηκε από το Υπ.Ε.Π.Θ. πριν έξι χρόνια. Από εκεί κι έπειτα κάνουμε συνεχώς προσπάθειες επέκτασής του, αλλά η στενότητα χώρου, για την ώρα, δεν το επιτρέπει. Το πρόβλημα είναι η τεχνική στήριξη, γιατί από τη στιγμή που οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς, είναι λογικό να παρουσιάζονται προβλήματα στη λειτουργία τους. Το βασικότερο εμπόδιο για την απόκτηση εξοπλισμού ή την αντικατάσταση του υπάρχοντος είναι η έλλειψη χρημάτων, αφού οι επιχορηγήσεις αρκούν μόνον για τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου. Λάβετε υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων εδώ στη Φλώρινα αναλώνεται σε καύσιμα λόγω του παρατεταμένου και πολύ ψυχρού χειμώνα.




Ε.Ε.: Πως μάθατε για τους διαδραστικούς πίνακες;


Γ.Κ.: Καταρχήν από το διαδίκτυο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις της εκπαιδευτικής τεχνολογίας. Περισσότερο όμως, με παρακίνησε το γεγονός ότι συνάδελφος δάσκαλος σε χωριό της Φλώρινας τον χρησιμοποιούσε εδώ και 4 χρόνια.




Ε.Ε.: Πως πήρατε την απόφαση να τους αποκτήσετε;


Γ.Κ.: Εκτός από την πληροφόρηση που μου παρέχει το διαδίκτυο, σε πολλά συνέδρια που αφορούν τη διδασκαλία με Τ.Π.Ε. παρακολούθησα παρουσιάσεις και εισηγήσεις για τον τρόπο αξιοποίησης των διαδραστικών πινάκων στην πράξη. Έτσι, από τον Σεπτέμβριο του 2008 που υπηρετώ στο 2ο Πειραματικό, παρά το γεγονός ότι η αίθουσα της τάξης μου είναι εξαιρετικά μικρή και δεν υπάρχει δυνατότητα να μπει ένας διαδραστικός πίνακας στην αίθουσα των υπολογιστών, το πρότεινα στον διευθυντή του σχολείου, το συζητήσαμε με όλους τους συναδέλφους και αφού αγοράσαμε προβολικό και φορητό υπολογιστή, πήραμε την απόφαση να αγοράσουμε και έναν διαδραστικό πίνακα.




Ε.Ε.: Πως χρηματοδοτήθηκε η αγορά των διαδραστικών πινάκων;


Γ.Κ.: Ο πίνακας αγοράστηκε με χρήματα του σχολείου που προέρχονται αποκλειστικά από τις επιχορηγήσεις.




Ε.Ε.: Πιστεύετε ότι μπορεί κάθε δημόσιο δημοτικό σχολείο να αποκτήσει διαδραστικούς πίνακες, χωρίς βοήθεια από εξωτερικούς παράγοντες;


Γ.Κ.: Όχι, δεν το πιστεύω. Καταρχήν γιατί οι επιχορηγήσεις αρκούν μόνο για τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου και δεν επιτρέπουν την αγορά ακριβού εξοπλισμού. Το ζήτημα δεν είναι μόνο χρηματικό. Είναι και παιδαγωγικό – διδακτικό: είναι οι εκπαιδευτικοί σε θέση να χρησιμοποιήσουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό με παιδαγωγικό και διδακτικό όφελος για τους μαθητές; Αυτό δεν είναι υπαινιγμός για τους εκπαιδευτικούς, αλλά για την εκπαιδευτική πολιτική έτσι όπως ασκείται στη χώρα μας. Οι επιμορφώσεις που γίνονται κατά καιρούς και σκοπό έχουν να καταστήσουν τους εκπαιδευτικούς ικανούς στη χρήση και αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. δεν συνοδεύονται από την αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών εγχειριδίων, ώστε να στηρίξουν το έργο των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν τις Τ.Π.Ε.




Ε.Ε.: Έχετε τοποθετήσει τους πίνακες σε αίθουσες διδασκαλίας ή σε κοινόχρηστο χώρο;


Γ.Κ.: Ο πίνακας τοποθετήθηκε στη αίθουσα της τάξης μου, αφού δεν μπορεί να τοποθετηθεί κάπου αλλού. Στο νέο διδακτήριο όμως, από την επόμενη σχολική χρονιά, θα τοποθετηθεί στην αίθουσα υπολογιστών για να μπορούν να τον χρησιμοποιούν όλοι οι συνάδελφοι.






Διαδραστικός πίνακας SMART Board από την Ευφυή Εκπαίδευση στο 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας
"Εκτός από τον ενθουσιασμό, μαλώνουν ποιος θα μείνει στο διάλειμμα μέσα στην αίθουσα για να τον προσέχει. Είναι ο δικός τους πίνακας, όπως το nintendo ή το mp3. Τώρα έχουν τη δυνατότητα να δούνε τρισδιάστατο τον πύργο του Άιφελ ή το Άγαλμα της Ελευθερίας και να τα περιτριγυρίζουν στις γειτονιές της Φλώρινας, της Θεσσαλονίκης και αυτές οι δυνατότητες προκαλούν μια διαρκή θετική στάση απέναντι στη διδασκαλία".





Ε.Ε.: Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από τη χρήση τους;


Γ.Κ.: Οι δικές μου; Καλύτερα να σας αναφέρω τις εντυπώσεις και τις αντιδράσεις των μαθητών μου. Καταρχήν ενθουσιασμός, που μετατρέπεται σε διαρκή θετική στάση απέναντι στο μάθημα. Θέλουν να τον χρησιμοποιούν, οπότε σε κάθε ερώτημα αυτοί που θέλουν να “σηκωθούν στον πίνακα” είναι περισσότεροι απ' ότι στον συμβατικό πίνακα. Συγκέντρωση της προσοχής: η προβολή πολυμεσικού υλικού και το γεγονός ότι η διαχείρισή του μπορεί να γίνει με το χέρι, βοηθούν ώστε να επιτυγχάνεται μεγαλύτερης διάρκειας συγκέντρωση της προσοχής των μαθητών.




Ε.Ε.: Ποιο από τα χαρακτηριστικά του πίνακα θεωρείται ως το πλέον αξιοσημείωτο;


Γ.Κ.: Η αφή. Το γεγονός ότι τα εικονικά πειράματα ή η περιήγηση στο GoogleEarth μπορεί να γίνει με το χέρι, νομίζω ότι είναι το πλέον σημαντικό χαρακτηριστικό του διαδραστικού πίνακα. Αν και ψηφιακά, νομίζω ότι η βιωματικότητα είναι πιο ουσιώδης.
Και ένα δεύτερο: ο πίνακας συνοδεύεται από το λογισμικό Notebook που το βρίσκω εξαιρετικά πλούσιο, διδακτικά και παιδαγωγικά ωφέλιμο, ένα πολύ καλό εργαλείο που απαλλάσσει τον εκπαιδευτικό από την ανάγκη αναζήτησης και εξεύρεσης εκπαιδευτικού υλικού στο χαώδες διαδίκτυο. Και ακόμη: η αίσθηση ότι ανήκεις σε μια παγκόσμια κοινότητα που χρησιμοποιεί το ίδιο λογισμικό για να φτιάξει εκπαιδευτικό υλικό το οποίο διαθέτει δωρεάν στο διαδίκτυο. Αυτή η δυνατότητα είναι ένα κίνητρο για upload, γιατί το μεγαλύτερο μέρος του εκπαιδευτικού κόσμου στην Ελλάδα γνωρίζει μόνο το download.




Ε.Ε.: Πως αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι δάσκαλοι τους διαδραστικούς πίνακες; Τους χρησιμοποιούν; Υπάρχουν προβλήματα προσαρμογής ή εξοικείωσης;


Γ.Κ.: Για την ώρα δεν τον χρησιμοποιούν. Από τη στιγμή που ο πίνακας είναι στη δική μου αίθουσα, αν ένας συνάδελφος θέλει να τον χρησιμοποιήσει θα πρέπει οι μαθητές να αλλάξουν αίθουσες. Παρόλα αυτά, έδειξαν ενδιαφέρον για τον τρόπο λειτουργίας του και το δοκιμάσαμε, με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα συναρτάται με την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με αυτό το μέσο. Περισσότερο θα πρέπει να εστιάσουμε στην αλλαγή των μεθόδων και των υλικών της διδασκαλίας που θα πρέπει να υιοθετηθούν, ώστε και ο διαδραστικός πίνακας να αποτελεί ένα από τα μέσα που έχει στη διάθεσή του ο εκπαιδευτικός. Αυτό σημαίνει εκπαιδευτική πολιτική προσανατολισμένη, κατά ένα μέρος, στις Τ.Π.Ε., δηλαδή νέα αναλυτικά προγράμματα, νέα διδακτικά βιβλία, κίνητρα για την υιοθέτηση νέων τρόπων, μέσων και μεθόδων διδασκαλίας. Και υποστήριξη: εκπαιδευτικοί που θα είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή να παρέχουν είτε τεχνική υποστήριξη είτε παιδαγωγική και διδακτική βοήθεια.




Διαδραστικός πίνακας SMART Board από την Ευφυή Εκπαίδευση στο 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας
"Ο πίνακας συνοδεύεται από το λογισμικό Notebook που το βρίσκω εξαιρετικά πλούσιο, διδακτικά και παιδαγωγικά ωφέλιμο".







Ε.Ε.: Ο εκπαιδευτικός που έχει στη διάθεσή του ένα διαδραστικό πίνακα SMART Board χρειάζεται εκπαίδευση για να τον αξιοποιήσει σωστά;


Γ.Κ.: Ελάχιστη, όσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Αρκετή, όμως, όσον αφορά την σωστή παιδαγωγική και διδακτική του αξιοποίηση.




Ε.Ε.: Προβλέπετε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν προβλήματα στη χρήση των διαδραστικών πινάκων ή περιμένετε ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης τους στη σχολική ζωή θα κυλήσει ομαλά;


Γ.Κ.: Αν σήμερα μιλάμε για διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία, αυτό το οφείλουμε σε επαγγελματίες εκπαιδευτικούς με επιστημονικές γνώσεις που το κάνουν με μόνο κίνητρο την αγάπη τους για τα παιδιά και τη μαθησιακή διαδικασία. Προβλήματα ασφαλώς και υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Η ομαλή ένταξη των διαδραστικών πινάκων δεν μπορεί να στηριχθεί μονάχα στο μεράκι, το φιλότιμο και την αγάπη μεμονωμένων εκπαιδευτικών. Η ομαλότητα προϋποθέτει μακροπρόθεσμη εκπαιδευτική πολιτική, σταθερά προσανατολισμένη στην ορθή χρήση και αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. Διαφορετικά οι διαδραστικοί πίνακες θα έχουν την τύχη όλων των νέων τεχνολογιών που κατά καιρούς υιοθετήθηκαν. Ας θυμηθούμε το εκπαιδευτικό ραδιόφωνο, την εκπαιδευτική τηλεόραση, τους ανακλαστικούς προβολείς, τους προβολείς σλάιτς, κλπ.




Ε.Ε.: Οι μαθητές πως αντιμετώπισαν αυτό το νέο εργαλείο; Ποιες ήταν οι αντιδράσεις τους;


Γ.Κ.: Εκτός από τον ενθουσιασμό, μαλώνουν ποιος θα μείνει στο διάλειμμα μέσα στην αίθουσα για να τον προσέχει. Είναι ο δικός τους πίνακας, όπως το nintendo ή το mp3. Τώρα έχουν τη δυνατότητα να δούνε τρισδιάστατο τον πύργο του Άιφελ ή το Άγαλμα της Ελευθερίας και να τα περιτριγυρίζουν στις γειτονιές της Φλώρινας, της Θεσσαλονίκης και αυτές οι δυνατότητες προκαλούν μια διαρκή θετική στάση απέναντι στη διδασκαλία.




Ε.Ε.: Χρησιμοποιείτε εσείς ή και οι υπόλοιποι συνάδελφοί σας εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή; Το κατασκευάζετε μόνοι σας; Το προμηθεύεστε από κάπου;


Γ.Κ.: Από τη στιγμή που υπάρχει ψηφιακή εκδοχή των σχολικών εγχειριδίων, προβάλλω τη σελίδα που αφορά τη διδακτέα ενότητα (π.χ. στα μαθηματικά), γίνεται συζήτηση που αφορά μια άσκηση, προτείνονται οι δυνατές λύσεις και ένας μαθητής συμπληρώνει την άσκηση στον πίνακα. Έτσι, όλοι οι μαθητές στο τέλος έχουν σωστά συμπληρωμένες τις ασκήσεις στο δικό τους βιβλίο.

Το λογισμικό που διαθέτει ο πίνακας, προσφέρει μια ογκώδη συλλογή από ψηφιακά διδακτικά εργαλεία (π.χ. γεωμετρικά όργανα, χάρτες, διαδραστικές λειτουργίες για όλα τα μαθήματα, εικόνες, εργαλεία δημιουργίας διαδραστικών ασκήσεων κλειστού τύπου). Αυτό απαλλάσσει τον εκπαιδευτικό από την ανάγκη να αναζητά κάθε φορά ποιοτικό εποπτικό υλικό ή όργανα γεωμετρίας, φυσικής, κλπ.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα εμφάνισης ιστοτόπων ή εφαρμογών που διαθέτουν διαδραστικές ασκήσεις και λειτουργίες, π.χ. για τα μαθηματικά και τη φυσική, ή πρόσβαση σε ηλεκτρονικά λεξικά, όπως αυτά του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Η χρήση του GoogleEarth γίνεται ακόμη πιο αποδοτική από τη στιγμή που οι μαθητές μπορούν με το χέρι τους να πλοηγηθούν στα σημεία και τις πληροφορίες που ενδιαφέρον την ενότητα που διδάσκεται.


Στα διαδραστικά πειράματα φυσικής, με τη χρήση ανάλογου λογισμικού, ο μαθητής με το χέρι του οργανώνει τον πάγκο για την εκτέλεση του πειράματος, σύροντας και αφήνοντας όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα και εκτελεί το πείραμα. Έτσι, μπορούμε να μελετήσουμε καλύτερα και σε βάθος τα διδακτικά αντικείμενα του μαθήματος και να πετύχουμε τους στόχους της διδασκαλίας.




Ε.Ε.: Αν ένας εκπαιδευτικός δεν έχει τόσο στενή επαφή με την τεχνολογία, πιστεύετε ότι θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πίνακα σχετικά εύκολα;


Γ.Κ.: Ο διαδραστικός πίνακας δεν είναι μόνο ένα μέσο διδασκαλίας. Σημαίνει αλλαγή του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τη διδασκαλία, του τρόπου που διδάσκουμε, των αρχών που υιοθετούμε στη διδακτική πρακτική. Αν ο εκπαιδευτικός έχει τα απαραίτητα εφόδια και μια δυναμική οπτική για τη διδασκαλία του, τότε δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στην αξιοποίησή του. Η στενή επαφή με την τεχνολογία θα πρέπει να δίνει νόημα σε αυτόν που θα την χρησιμοποιήσει. Αν αυτό συμβαίνει, τότε ναι, θα χρησιμοποιήσει έναν διαδραστικό πίνακα χωρίς να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα.


Εκκρεμεί βεβαίως, το ζήτημα της στοχευμένης επιμόρφωσης. Ως τώρα οι επιμορφώσεις εφοδιάζουν τον εκπαιδευτικό με γνώσεις που δεν μπορεί να εφαρμόσει εύκολα, αφού απουσιάζουν όλα τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν να μπει την επόμενη μέρα στην τάξη και να αξιοποιήσει όσα έμαθε. Ενώ θέλουμε να αλλάξουμε τον εκπαιδευτικό, κάνουμε ελάχιστα πράγματα για να αλλάξουμε την εκπαίδευση συνολικά.

Η SMART προσπερνά άλλο ένα ορόσημο πωλήσεων

0 σχόλια. Σχολιάστε

Η εταιρεία SMART Technologies ανακοίνωσε στις 17 Μαρτίου του 2009 ότι κατάφερε να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε αθροιστικές πωλήσεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτό το αποτέλεσμα έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά την προηγούμενη αντίστοιχη επιτυχία (1 δισεκατομμύριο δολάρια σε αθροιστικές πωλήσεις). Η ζήτηση τροφοδοτήθηκε στον τομέα της εκπαίδευσης κυρίως από αδιαμφισβήτητα ερευνητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, όπως οι διαδραστικοί πίνακες, μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα μαθησιακά αποτελέσματα και τις επιδόσεις των μαθητών.


Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διαδραστικοί πίνακες SMART Board έχουν εγκατασταθεί από το 1991 που η SMART ξεκίνησε να διανέμει το προϊόν. Η SMART κατάφερε το 2008 να κερδίσει 53,2% μερίδιο αγοράς στην προϊοντική κατηγορία των διαδραστικών πινάκων, σύμφωνα με την Futuresource Consulting, μια ηγέτιδα εταιρεία διεθνών ερευνών αγοράς η οποία παρακολουθεί την εμπορική κίνηση των διαδραστικών πινάκων σχεδόν εδώ και εννιά χρόνια. Η πλειοψηφία των προϊόντων της SMART έχει πουληθεί σε πελάτες από τον χώρο της εκπαίδευσης και η εταιρεία εκτιμά ότι σήμερα περισσότεροι από 20 εκατομμύρια δάσκαλοι και μαθητές χρησιμοποιούν τα προϊόντα της σε περισσότερες από 175 χώρες του κόσμου.


Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι η επίτευξη αυτού του ρεκόρ πωλήσεων, που αποτελεί ορόσημο για τη SMART, δεν είναι τυχαία αλλά προκύπτει ως αποτέλεσμα μιας σειράς σημαντικών παραγόντων. Πρώτα από όλα, η SMART αναπτύσσει και τελειοποιεί τους διαδραστικούς της πίνακες SMART Board για περισσότερα από 20 χρόνια. Επιπλέον, η εταιρεία σταδιακά εξάπλωσε τις λειτουργίες της που αρχικά έδρευαν μόνο στον Καναδά, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στη διαρκώς αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση μιας μεγάλης γκάμας δημοφιλών προϊόντων της. Η SMART σήμερα έχει φτάσει να απασχολεί περισσότερα από 1300 άτομα παγκοσμίως και πλέον διαθέτει γραφεία στον Καναδά, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και την Κίνα.


Η SMART αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του προσωπικού της, των μεταπωλητών της και των προμηθευτών της στην επίτευξη αυτών των θεαματικών αποτελεσμάτων στις πωλήσεις και συνεχίζει να καλλιεργεί το επιχειρηματικό πνεύμα που την καθοδηγεί από τα πρώτα της βήματα, με το να παραμένει αφοσιωμένη στην έρευνα και ανάπτυξη και με το να προσθέτει συνεχώς νέες πατέντες και καινοτομίες στο χαρτοφυλάκιό της.


Πηγή: Ανακοίνωση για τον τύπο από τη SMART Technologies (στα Αγγλικά)